januar 14, 2014

Lidt Dansk Kultur: Conditorierne



Jeg har tidligere skrevet om kaffe ved muslimernes belejring af Wien 1683 (se Spydpigen 6. juli 2010), men nu fik jeg yderligere information om denne drik fra Synopsis 12.1.2014 (http://synopsis-olsen.blogspot.se/2014/01/den-himmelske-bnne-kaffe.html):
Bogen ”"Coffee: The Revolutionary Drink for Pleasure and Health" fortæller, at man på 1400-tallet i Yemen brugte kaffeplantens bønner til en drik, som oprindeligt brugtes ved religiøse ceremonier. Den spredtes efterhånden ad religiøs og verdslig vej i Mellemøsten og nåede også Europa.

Katolske præster forkastede den sorte drik ”som en opfindelse af Satan”. De troede, at muselmændene tilbad djævelen.

I følge publikationen ”Yale Global” fra Yale Universitetets Center for forskning af globalisering
godkendte pave Clement den 8. år 1600 brugen af kaffe og anbefalede den. Det forlyder, at paven skal have sagt, at ”denne Satans drik er så behagelig, at det vilde være en skam at lade de vantro være alene om brugen af den”.

Pavekirken forbød altså ikke denne Satans drik, men anså den åbenbart som et godt alternativ til øl og vin, ikke mindst for kvinderne, sådan som også Holberg så på det: "Nu kan vore Hustruer og Døtre giøre 10 Visitter om Eftermiddagen og komme ganske ædru tilbage".

Med kaffe og the kom der gang i en helt ny selskabelighed. De såkaldte Schweizerkafèer
vandt indpas med "kukkenbager" Johan Soltani som den første i Østergade på Strøget 1788. De blev hurtigt meget populære. De serverede alle slags bagværk, likører, akvavit, punch, limonade og chocolade. Både Oehlenschlæger og Søren Kierkegaard besøgte dem gerne, og her kunde kvinder komme uden mandligt selskab og uden forargelse. Jacob Mini fra Graubünden grundlagde kafèen på hjørnet af Kongens Nytorv og Lille Kongensgade. "Ind til Mini" hed det i begyndelsen af 1800-tallet, og balletmester Bournonville talte hånligt om de "mini-stre", der sad og sladrede i kafèen om teaterscenens folk. Mini døde 1857 og efterfulgtes af Stephan à Porta, som bygge
de nyt hus her. H.C.Andersen boede et par år på tredje sal hos fotograf frk. Thora Hallager med fin udsigt over torvet.