Med tanke på professor Bent Jensens besværligheder med at få lov at forske i de danske forbindelser med Sovjets kommunistiske styre under Den kolde Krig kan det være interessant at se, hvordan professor Birgitta Almgren (fot.) fra Södertörns Högskola har lignende vanskeligheder. Spydpigen har haft flere indlæg om det. (se 27.4.10, 12.7.10 og 1.10.10).
”Hvilke skridt agter justitsministeren at tage for at gøre det lettere bl.a. for forskere at kunne finde ud af, om der fandtes svenske spioner og medhjælpere til det kommunistiske étpartidiktatur i det daværende østtyske DDR under Den kolde Krig?” skrev tidligere rigsdagsmedlem Lennart Sacrédeus (KD) i et skriftligt spørgsmål til justitsminister Beatrice Ask i februar sidste år.
Carl B. Hamilton (FP) og Hans Wallmark (M) stillede omtrent samtidigt lignende spørgsmål til justitsministeren og udenrigsminister Carl Bildt.
Parallelt med dette krævede rigsdagsmedlem Thomas Bodström (S) derimod, at man skulde tilsætte en kommission for de svenske STASI-arkiver i stedet for at gøre dem offentligt tilgængelige. Denne nyhed fik meget større gennemslag i medierne end Sacrédeus´s, Hamiltons og Wallmarks fremstød i rigsdagen.
At tilsætte en kommission var et ganske morsomt krav, dels fordi Bodstrøm selv som justitsminister havde mulighed for at tilsætte en sådan, dels fordi en sådan kommission let kan ses som en måde at feje hele spørgsmålet ind under gulvtæppet. Det er jo ingen hemmelighed, at DDR først og fremmest tog sigte på socialdemokratiet i sine infiltrationsforsøg. En kommission er jo et velkendt kneb til at skyde kontroversielle afsløringer langt ud i fremtiden.
Rigsdagsmedlemmerne for alliancepartierne Kristdemokraterne, Folkepartiet og Moderaterne har altså tidligere – ud fra forskellige perspektiver – rejst spørgsmålet om at offentliggøre den svenske STASI-liste. Og i forrige uge tilsluttede der sig yderligere et rigsdagsmedlem fra Sverigedemokraterne til dette synspunkt.
Världen idags nyhed i forrige uge om, at der findes mange journalister i de svenske STASI-arkiver vakte stor opmærksomhed og er indtil nu årets mest læste på Världen idags hjemmeside. Dette store interesse viser at der findes en udbredt folkelig misfornøjelse med de svenske myndigheders hemmelighedskræmmeri om disse oplysninger.
Da nu også Sverigedemokraterne (SD) kræver, at STASI-listen skal offentliggøres, bliver det end vigtigere for rigsdagsmedlemmerne fra de øvrige alliancepartier at fremføre dette krav endnu mere intensivt.
At bakke på grund af berøringsangst for SD vil kun føre til, at partiet får lov at hugge endnu et politisk spørgsmål, som har bred folkelig støtte. Og det tjener kun Socialdemokraterne og Sverigedemokraterne på, mens sandheden bliver den store taber. Det eneste rimelige for justitsminister Beatrice Ask er derfor, at regeringen beslutter at åbne de svenske STASI-arkiver omgående. Selvom SD nu slutter sig til den skare, som kræver åbenhed.
Kilde: lederartikel i den kristlige avis Världen i dag af Ruben Agnarsson 8.2.2011.
Ill.: fra filmen "De andres liv" (om Stasi).