juni 15, 2013

Slaget ved Lützen


Fornylig (5/6 ?) viste de svenske TV-nyheder en massegrav fra slaget ved Lützen 1632. Trediveårskrigen var både religionskrig og erobringskrig med mange indblandede lande. Massegraven viste bunkevis af knogler oven på hinanden i vild uorden.
I slaget døde også Sveriges Gustav den Anden Adolf, men hans jordiske rester lå naturligvis ikke her.

Det mest mærkelige var TV-speakerens tomme kommentarer. Nemlig at krig - ligegyldigt hvor og hvornår - var en grusom oplevelse, hvilket folk formodentlig ved. Og videre, at disse mængder af knogler var gemene soldater, fattige bondeknøse, som bare var blevet smidt ned i massegraven, da myrderierne var overstået. De var ikke fejrede "helte", ingen stolte krigere der kæmpede med ære for modige konger, hyldet af eftertiden. De var fattige udskrevne soldater eller lejesoldater, der fik sold for at slå ihjel eller blive slået ihjel....

Det mindede mig om lignende barnlige forklaringer i 1970`erne, da man betonede, at det var forkert, at der i skolernes historiebøger stod, at Christian den Fjerde byggede Rundetårn, for han byggede ikke noget som helst! Ikke en pind. Det var naturligvis a r b e j d e r e, der byggede. Nu er det så klarlagt!

Men eet må man sige om fortidens krigerkonger: de var selv med i de forfærdelige krigstumler med blodig nedhugning af fjenden, fodfolk, ryttere og heste, rallen,  råb og rædsomme skrig...


Historikeren Herman Lindqvist fortæller om slaget ved Lützen:

Gustav den Anden Adolf blev ilde tilredt, lå blødende på jorden. Hesten rømte. En page forsøgte at få kongen op på en ny hest, men forgæves. Nogle fjendtlige kyrasserer spurgte manden på jorden, hvem han var. " - kongen af Sverige" lød det mat. Der var ikke megen konge længer. De forsøgte at slæbe ham med som fange, men orkede ikke. Så skød de en kugle gennem hovedet på ham og stødte et sværd i brystet på ham, og mens krigstumlen fortsatte plyndredes kongens lig - fra den gyldne ridderkæde om halsen til alt, han havde på sig til og med læderstrømperne, støvlerne og bukserne. Tilbage lå kun et lig, næsegrust på den optrampede fedtede jord, i tre blodgennemvædede skjorter.
Et sidste sværdhug i ryggen på den døde...