juni 02, 2013

Erdogans drømmerier om magt og så......


Som omtalt her på Spydpigen den 13. marts 2013 synes Tyrkiet at gå med dulgte fremtidsdrømme om en opblomstring af det Osmanniske Rige med genindlemmelse af tidligere landområder på Balkan, som de mistede på 1800-1900-tallet.

Fornylig hentydede ministerpræsident Erdogan til Byzantinernes herredømme over det landområde, som i dag er Tyrkiet, og kaldte det et ”dunkelt kapitel”. Det skete ved den festlige nedlæggelse af en grundsten til en ny motorvej over Bosporus, en bro mellem øst og vest. Man havde til denne højtid med omhu valgt datoen den 29. maj, som står indskrevet i alle vesterlændinges erindring som den dato, hvor det Byzantinske Rige, det gamle Østromerske Rige, med al dens højt udviklede kultur og kunst gik under år 1453. Ikke mindst på grund af de europeiske staters indbyrdes uenighed og kirkekonflikter. Den 29. maj – indebar den mest brutale blodige massakre, man kan forestille sig (- og det kan vi i dag langt bedre sætte os ind i end da vi gik i skole, og islam var langt borte, uvirkeligt og ukendt!). De overlevende solgtes som slaver. Byzans - eller om man vil: Konstantinopel - skulde aldrig mere genopstå!


Ved brobyggeprojektet mellem vest og øst fortalte Erdogan nu, at med osmannernes erobring af Konstantinopel og sejren over det Byzantinske Rige indledte de muslimske osmanner en - - "oplysningstid"! 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Men Erdogan er ikke så populær. 

I Istandbul samledes titusindvis af mennesker nu lørdag morgen i demonstration mod "Sultan" Erdogans diktatoriske regime og hans krav på re-islamisering af landet.
I følge lægemeldinger er det gået hårdt til i sammenstød med politiet.  Vandkanoner, knippelsuppe og tåregas gav ialt 939 arresterede og masser af sårede, selvom myndighederne kun kunde tælle til 79.  Efter sigende skal tåregas også være blevet sprøjtet fra helikoptere (?), og der lå en grålig røg over byen.

Der skal være valg i Tyrkiet næste år, og oppositionspartierne var naturligvis oppe på mærkerne under ledelse af Kemal Kilcdaroglu.  Erdogans krav om re-islamisering og hans (islamiske) ønske om forbud mod alkohol er ikke faldet i god jord, Også ude i provinsen 
kaldte man folk sammen til demonstration, f.ex. i Ankara og Smyrna, og der var ialt 90 manifestationer.
Det fortsatte om natten, hvor bunkevis af biler invaderede Ankara med flag og billeder af Mustafa Kemal Atatyk og lavede et syndigt spektakel med tuderi.
Da Erdogan ikke vilde give efter for folket,  måtte Tyrkiets præsident, Abdaullah Gul, gribe ind og få Erdogan til at trække politiet tilbage.  


Kilde: den italienske blog "Lisistrata" 2.6.2013  http://www.lisistrata.com/news/