maj 09, 2010

Europadag i krisens tegn

Morten Messerschmidt, betegner Europadagen som en hul forestilling, en verdensfjern europæisk elites kejtede forsøg på at etablere en europæisk identitet henover hovederne på virkelighedens europæere. Samtidig peger han på, at den fælles valuta, euroen, truer med at fremkalde en ny finanskrise, og at de kaotiske forhold i EU´s hjemland Belgien yderligere illustrerer kunstigheden i det europæiske projekt.
”Europadagen er kun noget, der eksisterer i avisernes kronikker og i EU´s institutioner. Der er tale om et forfejlet forsøg på at konstruere en fælleseuropæisk følelse af identitet, som ingen europæere har efterspurgt, fordi deres virkelighed enten er dansk, engelsk, tysk, fransk eller hører til blandt en af de øvrige unikke europæiske virkeligheder. EU fejres kun i EU´s egne institutioner, men her til gengæld også så krampagtigt, at man ikke en gang fandt det umagen værd at afspille den amerikanske nationalhymne, da USA´s vicepræsident Joe Biden gæstede EU-Parlamentet i denne uge”, siger Morten Messerschmidt.

”Sandheden er, at EU-projektet befinder sig i sin hidtil alvorligste krise. Vi oplever lige nu, hvordan euroen truer med en genopblussen af den finanskrise, som vi troede, vi havde lagt bag os, og vi hører, hvordan euro-tilhængerne helt latterligt beskylder finansmarkederne for hysteri, blot fordi disse reagerer helt naturligt på en fejlkonstrueret fælleseuropæisk valuta uden noget fundament. Tilhængernes mantra, Vi må stå sammen”, lyder på den baggrund mere og mere som en anstrengt besværgelse. Når krisen melder sig, tænker hvert medlemsland først og fremmest på sig selv og ikke på Europa. Spørg bare i Athen”, siger Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt peger samtidig på, at krisen i Belgien viser grænserne for ideen om Europa: ”Det kunstige land Belgien er et af EU-tilhængernes forbilleder, men for anden gang inden for få år, har en føderal regering måttet opgive at få landets to vidt forskellige befolkningsgrupper til at stå sammen. Belgien er præget af kaos, korruption og mangel på sammenhængskraft – og det er ikke usandsynligt, at en statsreform vil føre til endnu større adskillelse mellem det flamsktalende flertal og det frankofone, økonomisk tilbagestående, mindretal. Belgien viser lige præcis, hvor elendigt virkeligheden hænger sammen med idealerne.

Det betyder ikke, at europæerne ikke skal stå sammen – men de skal kun gøre det på områder, hvor det giver mening. Det er EU´s eneste redning”, siger Morten Messerschmidt.

Kilde: pressemeddelelse fra Dansk Folkeparti 9.5.2010.


Europa på vej til Cypern. Skulptur på torvet i Halmstad. (Springvandet lukket på grund af frost).