november 11, 2016

"Gen-erobringsmoskè"


Rumænien: Det NEJ som mega-moskè byggeriet i Bukarest har fået og udtalelsen, at "Rumænien ikke er en tyrkisk provins" havner nu  i domstol.

Af Søren Kern, Gatestone. Modtaget fra Gatestone Mortens Aften 10. november 2016.

Den oprindelige overenskomst mellem Tyrkiet  og Rumænien forudså en "gensidig   udvexling", så Rumænien kunde bygge en ny ortodox kirke i Istanbul og Tyrkiet en moskè i Bukarest. Men i juli 2015 meddelte  den rumænske statsminister, Victor Ponta, at projektet med kirken i Istanbul var blevet lagt til side, fordi "det ikke var tilladt efter tyrkisk lov". Men ligegyldigt      hvad så har Ponta godkendt projektet i Bukarest som et multikulturelt symbol for Rumæniens accept af en muslimsk menighed.
Pontas beslutning at godkende moskèen, som imiterer arkitekturen fra den ottomanske  periode , er blevet modtaget med foragt i et land, som har været under tyrkisk-ottomansk herredømme i næsten 500 år indtil 1877.
"Dette projekt angår ikke religionen. Det er et forsøg fra myndighedernes side at afmærke territoriet ved hjælp af et monument."  siger Ozgur Kazim Kivanc, en tyrkisk aktivist, som modarbejder den ødelæggelse af offentlige værdier, som Erdogan gennemfører for at bygge moskèer.
Når islam trænger ind i et land, bliver dette land (set med muslimske øjne) islamisk og muslimerne har pligt at befri  det  en dag (fra de vantro = ikke-muslimer). Spanien er f.ex. islamisk og lige sådan Østeuropa: Rumænien, Albanien, Makedonien, Serbien, Kosovo og Bosnien...."  - forklarer Omar Bakri Muhammed, en kendt sunnitisk fundamentalsk prædikant.

(Her følger lang forklaring om, hvad retssagen, som er begyndt i 2016, handler om. Baggrunden går tilbage til 1700-tallet. Det er ikke medtaget her i Gertruds oversættelse.)
Artiklen findes naturligvis også på engelsk:
https://www.gatestoneinstitute.org/9122/romania-mega-mosque


"Tyrkiet forsøger at gennemføre en symbolsk erobring af Europa med deres moskèer", hævder Tudor Ionescu, lederen af Partiet Noua Dreapta (det nye højre), som er imod indvandringen.  "Jeg ved ikke, hvorfor en sådan "velsignelse" sendes til os."  Noua Dreapta har arrangeret en protest- manifestation imod projektet, hvor deltagerne skanderede slogans som "Rumænien  er ikke en tyrkisk provins."
Den 10. april 2016 protesterer det rumænske folk mod forslaget at bygge en mega-moskè i Bukarest. (Billedkilde: et video RT screenshot er ikke medtaget her).

Modstanderne bekræfter, at den enorme dimention af moskèen ikke står i forhold til det ringe antal muslimer, der bor i Bukarest.  Projektet, som er på 13.000 kvadratmeter ligger nær det stolte center for  Romexpo og omfatter en moskè til 2000 troende, en koranskole, et bibliotek og et hverdagscenter
Der lever ca. 9.000 muslimer i Bukarest, som disponerer over 10 moskèer spredt i byen. Den muslimske menighed i Bukarest er på 65.000 personer, altså mindre end een procent af landets befolkning på ialt 19.5 millioner indbyggere. Hovedparten stammer fra Tyrkiet og tartarerne og lever i Dobrugia i det sydøstlige Rumænien.


Søren Kern er senior Fellow ved Gatestone-instituttet i New York. Han er også senior fellow    for europeisk politik i Gruppen for strategistudier, som ligger i Madrid. Følg ham på Facebook og Twitter.