- men flere og flere bliver arbejdsløse
Dansk robot luger salatmarker i rasende tempo
Robotter kan efterhånden luge ukrudt fra marker langt mere effektivt end mennesker, og en danskudviklet robot er allerede godt i gang på udenlandske salatmarker.
Af Thomas Boel, lørdag 26. jan 2013 kl. 12:00 i "Ingeniøren"
'Alle jer med hakkejernet, I kan godt holde fri eller gå til hånde med andre opgaver. Nu har vi en robot, der kan gøre det meget hurtigere end jer.'
Sådan kan det have lydt ud over markerne på efterhånden en del udenlandske salatmarker, for den danske ingeniørvirksomhed F. Poulsen Engineering har gang i forretningen. Den fire mand store virksomhed udvikler verdens største 'robotiserede' hakkejern, der kan erstatte hen ved 100 sæt hænder.
Markrobotten spændes efter en traktor, der trækker robotten med op til fire kilometer i timen, og den nyeste model kan scanne og luge 31 rækker ad gangen.
»Indtil videre går den rigtig godt til salatmarker, for der er den mest rentabel,« siger Frank Poulsen.
Det skyldes blandt andet, at salatproducenterne ikke dyrker hele deres jord på én gang, så robotten kan komme i spil på flere marker over hele sæsonen. Men salat er også en af de afgrøder, som robotten foreløbig har nemmest ved at skelne fra ukrudt, forklarer Frank Poulsen:
Salaten har et godt forspring
»Den nuværende software kan skelne afgrøder fra ukrudt, når vi taler om forkultiverede og udplantede afgrøder, for der har planternes størrelse et godt forspring i forhold til ukrudtet.«
Ud over salatmarker handler det om marker med kål eller purløg. Den fremtidige softwareudvikling skal imidlertid give robotten mulighed for at genkende flere afgrøder.
»Vi arbejder på at få karakteriseret mange flere planter: solsikker, majs, selleri, ris, sojabønner, bomuld, gulerødder osv. Robotten skal kunne skelne mellem, hvad der er afgrøde, og hvad der ikke er, så vi forsøger matematisk at beskrive, hvordan de forskellige plantetyper tager sig ud,« siger Frank Poulsen.
At salat er nemt skyldes, at planten er rund og allerede fem cm stor, når den plantes ud - meget større end ukrudtet. Derfor er det let at skelne afgrøde fra ukrudt. Men når det gælder eksempelvis gulerødder, er det en større softwaremæssig udfordring at skrive algoritmer, som specifikt kan genkende gulerodsplantens små fligede blade. Tilmed sås gulerødder ude i marken og opnår derfor ikke det samme størrelsesmæssige forspring i forhold til ukrudtet som f.eks. salat.
»Majs derimod er lige om hjørnet, fordi den plante gror så stærkt, at den også hurtigt vil kunne skelnes fra det noget mindre ukrudt,« forklarer Frank Poulsen.
Efterhånden som nye versioner af softwaren udvikles, vil den blive tilgængelig for de allerede arbejdende robotter.
Der kører i alt 11 robotter til fem rækkers bredde rundt i en håndfuld europæiske lande, og et enkelt eksemplar af den nye model til 31 rækker holder markerne fri for ukrudt hos Gemüsegarten, en af Tysklands største salatproducenter.
Kilde: Ingeniøren