Er ”Thylejren” værd at spilde tid og tryksværte på? Jeg ser, at bloggeren Angantyr skriver, at ”TV-stjernen Bubber” - skamroser et gammelt socialistisk eksperiment:
- Thylejren står for mig som noget meget unikt og utrolig værdifuldt. Der er højt til loftet, og friheden bli’r dyrket i fulde drag deroppe, siger Bubber.
- HerreGud da, bette Bubber!
68´ernes udflippede eksperimenter er da nærmest et flovt kapitel.
En af initiativtagerne til dette ”ny Samfund” og dets Thylejr var Henning Prins Kløvedal, f. 1939, dekoratør af uddannelse. En tid var han med i hovedbestyrelsen for det uparlamentariske VS –der bl.a ville bruge hash som et politisk våben. ”Thylejren blev da også nævnt som Europas største hashmarked. Men narko er nu ikke det bedste at fylde sig med, hvis der skal komme andet en utopiske drømtåger ud af det. Derfor var hash også bandlyst på Tvindskolerne. Det nye Samfund stillede op til Købehavnsvalget 1974 med 3 kandidater: Monnerup, Marcher og Otto Pedersen. Muligvis bestod strategien bare i at splitte vælgerskaren ved at anmelde flere partier.
Henning Prins Kløvedal udfærdigede sammen med Ebbe Reich det politiske program, ”Langelandsmanifestet”, som blev trykt i Landsforeningen for Mentalhygiejnes medlemsblad i 1972 og kommenteret eller bakket op af mentalhygiejnikere ”med fine akademiske titler” (som man sagde) – i håb om at imponere den brede befolkning.
Det var Jesper Jensen, Ole Krarup, Villy Sørensen, Peter Broberg, Thorkild Bjørnvig, Peter Ege, Mogens Jacobsen og Arne Gaardmand.
Samme Prins var med i redaktionen af tidsskriftet ”SKUB”, samt i ”Gruppe 61”, ”Hætsjj” og ”Sorte Fane”.
Datidens forstyrrede og udflippede ungdom samledes i Thylejren , og nogle ses eller høres i filmen ”Thylejren 1970”, som Kjeld Ammundsen var med til at lave for ”Statens Filmcentral” og som ”Unge Pædagoger” propaganderede for. Ammundsen var medlem af DKP, men var en af de 9, som senere gjorde oprør mod DKP´s ledelse og udmeldte sig af partiet.
I Thylejren afholdtes en ”alternativ lægekongres i 1979 om urtemedicin, meditation og yoga. Initiativtager var naturlæge og Cand.mag. Pelle Jørgensen i samarbejde med Jesper Norup Nielsen, som også deltog i Christianias Regnbueudstilling på Charlottenborg i 1977, der fik støtte fra kulturminister Niels Matthiassen.
Stud.mag Dino Raymond Hansen, som har skrevet flittigt om Mao og den kinesiske revolution og sammen med Gregers Nielsen lavet film om det, var naturligvis også med i Thylejren og mindedes det i et fotografi, som vistes på en udstilling – vistnok kaldt ”Dengang i Tresserne” på Gentofte Bibliotek i 1981.
Man kunne nævne mange andre af datidens venstrevredne ”kandestøbere”, som dengang var med til at lære barnet ”Bubber”, at man - når man var uden moderne toilet - kune grave et hul i jorden. ”Unikt og utrolig værdifuldt”, siger Bubber.
Desværre synes 68´ernes meget opblæste kundskabsnivau at være gået tabt – i hullet.