februar 27, 2014

Palæstina - hvad er det og hvordan blev det til?

Boganmeldelse af Bjarne Nederby Jessen i den kristne ugeavis "Udfordringen" den 16. januar 2014:

Ved FN konferencen i 1956 udtalte Saudi-Arabiens repræsentant, at det er almen viden, at Palæstina ikke er andet end Sydsyrien. Zuheir Muhsin, PLO´s daværende militær kommandant og medlem af PLO´s Executive Council, sagde noget lignende efter 6-dages krigen i 1967:
”Der er ingen forskel mellem jordanere, palæstinensere, syrere og libanesere. Vi er alle en del af ét og samme folk, det er kun af politiske grunde vi understreger vores palæstinensiske identitet. Eksistensen af et selvstændigt palæstinensisk folk bruger vi kun af taktiske grunde. 
Grundlæggelsen af en palæstinensisk stat er blot et nyt værktøj i kampen mod Israel” 
I sandhed stærke ord, men de er dokumenteret i Geoffrey Cains nye bog Palæstina 1920-48, hvordan blev det til?
Geoffrey Cain, der er cand. mag. og formand for Raoul Wallenberg Foreningen, er dykket dybt ned i kilderne og har lavet en spændende dokumentation omkring Palæstina, en dokumentation, som i visse kredse ikke vil blive anerkendt som ”politisk korrekt”, men jeg finder den historisk korrekt og det er vel nok så vigtigt. Geoffrey Cain er pro Israel, men har med denne bog vist, at han kan behandle historisk stof neutralt.
Ved fremlæggelsen af de mange dokumenter omkring problematikken i Mellemøsten står det klart, at en væsentlig årsag til vores dages problemer i Mellemøsten skal findes i det faktum, at briterne gav store løfter til såvel araberne som jøderne og flere af disse løfter kolliderede med hinaden. Derfor kan begge parter med god grund sige: Vi blev snydt. Storbritanien lovede for meget til for mange.
En hel del af teksterne er på engelsk og det vil kunne besværliggøre læsningen for nogle.
Geoffrey Cain skal have tak for den grundige dokumentation, der gør at bogen bør læses af mange.


Palæstina 1920-48. Hvordan blev det til? af Geoffrey Cain
118 sider + 12 siders forord, Forlaget Sisyphos (Det kritiske Forlag) kr. 250,- Kan bestilles hos Geoffrey Cain,