marts 10, 2013

Kykkeliky...



I dag søndag (10.3.2012) skriver Sydsvenskan om læsekundskaben i Sverige og Europa. Hver femte "europeer" læser så dårligt, at de ikke kan klare sig i samfundet. I ordet "Europeer" er givetvis inkluderet alle invandrere, hvoraf en overvejende del er analfabetiske kvinder, hvilket Sydsvenskan har glemt at minde os om.

Selvom man ikke kan opgive reelle beregninger for læsekund-skaben i Europa, må man se i øjnene, at ca. 75 millioner mennesker i Europa læser så dårligt, at de "ikke er nået til det læseniveau, som er nødvendigt for at kunne udvikles og fungere
i samfundet, i hjemmet, i skolen og på arbejdet."
Der skal altså ganske alvorlige indsatser til for at bedre på forholdene.
Det koster penge, og atter skyldes disse udgifter først og fremmest invasionen af de fremmede!



Sydsvenskan redegør heller ikke nøjere for resultatet i de svenske skoler, men skriver bare, at "svage læsere" (og heri givetvis mange fremmede børn) ligger noget under det europeiske gennemsnit (som man ikke angiver), og at andelen drenge med dårlig læsekundskab er dobbelt så stor som andelen piger. Det skyldes bl.a. at drenge læser mindre end piger for sin fornøjelses skyld.

Det fremgår af en afstemning i avisen, at langt de fleste læsere er ærgerlige over det ringe niveau, men man kan nu engang ikke tage imod alverdens mennesker fra lande uden eller med ringe skolegang og så forvente sig bedre resultater!


Situationen mærkes også på bibliotekerne (ifølge et indslag i TV), hvor mange svenske kommunebiblioteker har forsøgt at beholde eller indfange et nyt publikum med alle mulige slags fritidssysler, hvorved man åbenbart let havner i den samme ligegyldige underholdning som er så kendetegnende for vore samfund i dag, hvor alt synes at dreje sig om "Brød og skuespil".