marts 24, 2013

Hvor kom de fra? Zigøjnerne


Jeg har haft meget tilovers for den farverige musikalske zigøjnerkultur, men det har jeg ikke mere.
Min sympati hang sammen med en (måske tosset) beundring for, at dette folk mere end noget andet lagde an på frihed. At de ikke ville underkaste sig nogen stat. At de gennem et årtusinde stadig og stædigt - ligesom katten - er deres “egen”.
Men kulturen har udartet, og jeg er stået af - med et skuffet stik i hjertet. Var det ren romantik? “Lustig ist das Zigeunerleben, faria, faria, braucht dem Kaiser kein Zins zu geben....”.

De gamle zigøjner”håndværk” er forsvunden. at fortinnne kobbergryder, at slibe knive og saxe, selv spådomme på markederne i teltet hos den ægte Sibylle er borte. Tilbage møder man kun en og anden gøgler, der spiller og synger, og en kvinde med helt uhyrlig omfangsrige skjørter og ellers gælder det at tigge, lure og stjæle og handle med tyvegods - eller narkotika.


Det er trist at tænke på.Rimeligvis kan hverken zigøjnere eller politikere forestille sig, at zigøjnere (eller andre  anarkistiske mennesker) alene ved deres levevis kan bruges af nogen, som tragter efter magt, og som kender til, hvordan magt kan skabes og øges. “Del og hersk!” er et gammelt ord, som går ud på at nedbryde og ødelægge ordnede forhold, venskaber og sammenhold for ud af ruinerne, ud af de sørgelige rester og brokker at skabe sin egen dominans og magt over andre.
EU og billiard-rigmanden Soros* har stukket os blår i øjnene.
Man lader nogen ødelægge for at lade andre kom til.


*) George Soros arbejder ihærdigt med sine enorme pengesummer på, at alle Europas lande skal tage

imod zigøjnere og deres fremmede kultur med åbne arme. I Danmark arbejder han f.ex. sammen med 


integrationsborgmester
Anna Mee Allerslev i København.