Forkortet udgave af Ruben Agnarsson artikel i Världen i dag 19.11.2010 – en fortsættelse af hans tidligere artikel onsdag den 17/11 – bragt på bloggen her 18/11 i dansk oversættelse.
Som man kunde læse her på bloggen den 18.11.2010 hersker der meget sære forhold i Sverige med samrøre mellem politi og den kriminelle underverden.
Der er netop inden for de sidste halvandet år blevet oprullet en skandalesag af dimensioner, hvor en tidligere länspolitichef og rektor for politihøjskolen, Göran Lindberg, blev dømt ved byretten (tingsrätten) til 6 år og 6 måneders fængsel for mishandling, voldtægt, grov voldtægt, sexkøb (hvilket er forbudt i Sverige), forsøg på sexkøb, medhjælp til sexkøb, medhjælp til forsøg på sexkøb og koppleri.
Sagen fortsatte ved landsretten (Hovrätten), hvor den afsluttedes i onsdags (den 17/11), samme dag, som man på Stockholms Universitetets Kriminologiske Institut afholdt en høring om politiets brug af informatører. Dommen over Lindberg kundgøres næste onsdag 24/11.
Avisen ”Världen i dag” overværede høringen og skrev om den fredag 19/11.
Ved høringen udtalte statsadvokat Nils-Eric Schultz, advokat Peter Althin og journalist Dick Sundevall sig om deres syn på informatørvirksomheden:
Statsadvokaten kritiserede skarpt, at politiet siden midten af 90´erne havde taget privatpersoner - ofte unge - til hjælp i arbejdet med at bekæmpe grov kriminalitet.
Under høringen præsenterede man to infiltratører, som fortalte hvordan de blev hvervede af politiet i 18-19-års-alderen.
-Sådant arbejde må passes af politifolk, ikke af privatpersoner, fastslog journalist Dick Sundevall og advokat Ahltin.
Fra publikums side havde Avisen ”Världen i dag” ved høringens start gjort opmærksom på at den politichef i Stockholm, som havde ansvar for länskriminalpolitiets informatør-virksomheden samtidigt drev sexklubber for den kriminelle underverden, hvortil Dick Sundvall oplyste om, at man i USA havde haft politifolk, der identificerede sig med den kriminalitet, de var sat til at bekæmpe. Det øvrige panel ville ikke udtale sig om nævnte politichef.
De to infiltratører, som var blevet hvervet som 18-19-årige fortalte deres historie, og spørgsmålet, som blev hængende i luften, var: Kan man stole på historier fra folk, som hele livet har tjent penge på at dupere sine omgivelser?”
Den ene af dem fortalte bagefter til ”Världen i dag”, at han også havde infiltreret (kommunistpartiet) Vänstern og havde fotografier derfra af (partileder) Ohly.
Den pensionerede rigskriminalchef Tommy Lindström – som var den eneste som deltog i høringen – gav ikke meget for de to infeltratørers livlige historier. Det her er først og fremmest et problem om ledelsen, siger han til ”Världen idag” og lægger helt og holdent skylden på tidligere länspolitichef Leif Jennekvist angående den Stockholmspolitimand, der havde ansvar for informatørvirksomheden samtidigt med at han arbejdede som direktør for sexklubber.
Det er informatørvirksomheden i Stockholm som er gået over styr. (…)
Det her handler først og fremmest om dårlig ledelse, fastslår Tommy Lindström og beskriver Jennekvist som en dårlig rigskriminalchef, som lod dette materiale komme ind i retsprocesserne. – Jeg genkender ikke disse problemer fra min tid som politichef. De her problemer findes ikke i Malmø og Gøteborg. Det er i Stockholm, at en enkelt politichef har forårsaget dette,,,
………………….
Som Världen i dag skrev i onsdag (den 17/11) er den vigtigste hovedhjemmelsmand til oplysningerne i den nylig udkomne sladderbog om kongen, ”Den modvillige monark”, rekrutteret fra de her omtalte kredse
Sidst i 90´erne erklærede den kvindelige hjemmelsmand til kongebogen, socialdemokraten og 1. maj-taleren Camilla Henemark, i Aftenbladet, at hun vilde starte en sexklub i Stockholm sammen med Tony Thorman.
Denne Thorman har ligesom bogens mandlige hovedhjemmelsmand en baggrund som medarbejdere til den tidligere pornokonge Carl Serung.
Antikorruptionsanklageren Nils-Erik Schultz siger, at det mest negative man kan høre er at en politimand har haft sådanne kontakter med den kriminelle underverden og siden er gået over til den. Jeg bryder mig slet ikke om sådan virksomhed.
Schultz kan ikke sige, om der findes nogen sammenhæng mellem den tidligere politichef Göran Lindbergs eventuelle sexnetværk og den politichef i Stockholm, som samtidigt med sin politihverv tilbød callgirls til den kriminelle underverden.
Jeg aner det ikke, siger Schultz til journalisten fra Världen i dag, hvis jeg var dig, vilde jeg spørge rigsadvokat (chefsåklagare) Håkan Roswall.
Men rigsadvokat har ikke set noget netværk i den hemmeligstemplede politiudforskning imod Göran Lindberg. ”Hvad er det for et netværk?” spørger han.
Journalisten fremlægger sine argumenter, men de finder ikke gehør hos rigsadvokaten.