maj 28, 2007

Det nedskudte fly

I 1952 blev et svensk fly skudt ned af Sovjet over Østersøen. Den svenske regering vidste givetvis hvorfor, men først nu kommer der lidt mere detaljeret forklaring til almenheden. Sovjet (med Baltikum) og Sverige spionerede meget på hinanden, og det svenske DC 3-fly havde tophemmeligt amerikansk radarudstyr, som dengang var unikt i Europa. Samarbejdet mellem Sverige og USA på dette felt var opbygget af Stig Wennerstrøm.

Straks efter nedskydningen foregik der en voldsom intensiv aktivitet fra sovjetisk side på haveristedet. Et svensk fly, som var sendt ud for at lokalisere stedet, blev også skudt ned af Sovjet, men reddede sig mirakuløst. Svenskerne gav nu op og indstillede eftersøgningen.
Men nu halvtreds år senere har de bjerget vraget. Halvdelen af den 8 mand store besætning var der rester af i vraget, men hvor var resten? Havde de fire andre kunnet nå at springe ud i forsøg på at redde sig? Hvad skete der dem? En beskadiget redningsbåd blev bjerget to dage efter ulykken.
Druknede de 4 eller blev de samlet op fra sovjetisk side og hvad så?

Spørgsmålet er ubesvaret.

Stig Wennerstrøm blev siden afsløret som spion for Sovjet. Ifølge afhøringerne havde han fortalt Sovjet om det amerikanske radarudstyr i det svenske fly. Men meddelte han også noget om selve flyvningerne?

Kilde: Världen i dag 28.5.07