Afsløring: Ambassadørfamilie tyranniserer Hvidovre Hospital
Saudi Arabiens ambassadør får grotesk særbehandling på Hvidovre Hospital med ledelsens blåstempling. Særbehandlingen kan have invalideret de øvrige syge og svage patienter, der er blevet forsømtAf:Anders Ejbye-Ernst,Thomas Gösta Svensson,Peter Jeppesen,Lasse Ravnø@AndersEjbye
*
Døende patienter der må vige pladsen, tilsvininger af personalet og en grotesk særbehandling.
Saudi Arabiens ambassadør, Mohammed Ibrahim Al-Agail, har udløst en diplomatisk skandale på Hvidovre Hospital, hvor alvorligt syge patienter, læger og sygeplejersker er taget som gidsler.
Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre på baggrund af interne mails fra hospitalsledelsen og kilder tæt på episoden.
Konflikten starter 10. december 2014, da den saudiarabiske ambassadørs mor blev indlagt på hospitalets højt specialiserede Neurorehabiliteringsafsnit for alvorligt syge patienter, der har pådraget sig en hjerneskade.
Her begynder Al-Agail straks at diktere dagligdagen for personalet og andre patienter og kræve særbehandling til sin mor.
I en mail fra afdelingens oversygeplejerske fra den 22.december skriver hun således om ambassadør-familien, at ’det har været nødvendigt at indgå kompromis’er – langt flere end forventet’og at’det har været svært at forventningsafstemme med de pårørende bl.a. vedrørende behandling og pleje’’
De interne mails afslører også, at at man som følge af ambassadefamiliens krav må lukke to senge på afsnittet på trods af, at det er det eneste af sin slags på Sjælland og livsvigtigt for hjerneskadepatienter.
’For at mobilisere ekstra ressourcer uden at ændre på vagtplanen for jul og nytår har vi valgt følgende: Lukket to senge’,skriver oversygeplejersken.
Og den håndtering er stærkt problematisk mener overlæge siger Ole Davidsen, der selv er ansvarlig for behandlingen af hjerneskadepatienter.
- Alle patienter skal behandles optimalt og ensartet. Det er derfor ikke acceptabelt, at man tager særhensyn eller lukker senge for at en bestemt patient skal have det særligt godt, siger Ole Davidsen, der også er medlem af regionsrådet for Venstre i Midtjylland.
- Konsekvensen af man lukker senge ned, det er, at nogle patienter ikke får den behandling, de burde. Det betyder, at de ikke når det niveau, de kunne have nået, siger han.
Samfund20 min. siden
Se også: Sundhedsjurist: Betænkelig behandling af syg ambassadør-mor
Og det er ikke kun patienterne, der har mærket konsekvenserne af, at ambassadøren fra den stenrige diktaturstat har belejret afdelingen . Personalets hverdag er også vendt så meget op og ned, at det i følge Ekstra Bladet oplysninger har været nødvendigt at tilknytte en erhvervspsykolog.
- De behandler os på samme måde, man behandler personalet på i Mellemøsten. De forventer, at personalet står og bukker og skraber, når de knipser med fingrene, fortælleren en kilde på afdelingen, der af frygt for fyring ønsker at være anonym.
Sagen har også flere gange været oppe at vende hos den øverste hospitalsledelse. Det fremgår bl.a. i en mail den 8. januar, at vicedirektørerne Torben Mogensen og Susanne Poulsen fra henholdsvis Hvidovre og Glostrup Hospital personligt har holdt møder med familien i januar måned.
Ifølge interne mails vil man således overflytte moderen til en anden afdeling, fordi som der står i mailen at ‘patienten kun har haft endog meget sparsom fremgang, på trods af ekstraordinær indsats fra alle faggrupper og familien’.
Men i stedet for at rykke videre til anden afdeling og give pladsen til en patient, der har brug for den, så nægter ambassadøren og hans familie, at moderen flyttes, fortæller en intern kilde.
- Familien er nede at kigge på den stue, hun skal være på, men der vil de ikke have hende ned, fordi de ikke kan lide badeværelset, siger vedkommende.
I følge Ekstra Bladets oplysninger får hospitalet først flyttet ambassadørens mor til en anden afdeling den 16. februar.
Den saudiske ambassadør Mohammed Ibrahim M. Al Agail synes ikke selv, at han har fået særbehandling:
- Hun har ikke fået nogen særbehandling. Det har jeg heller ikke bedt dem om. De har behandlet hende nøjagtig som en normal dansker. Hendes medicinske situation gør, at hun skal blive på Hospitalet. Jeg ville flytte hende, hvis jeg kunne, siger han til Ekstra Bladet.
Derfor er hospitalsafdelingen livsvigtig
* Hvert år får over 12.500 danskere en senhjerneskade, altså en skade i deres hjerne. De fleste udgøres af patienter, der får en såkaldt apopleksi, altså en blodprop i eller blødning i hjernen.
* Hjernen er kroppens computer, der sender, modtager og fortolker kroppens nervesignaler. Det er hjernen der gør, at du kan bevæge dine arme og ben samt se, høre og føle.
* Når du bliver hjerneskadet vil en eller flere af de egenskaber blive ødelagt. Heldigvis kan man begrænse omfanget af skaden ved hurtig og god genoptræning. Det er Neurorehabiliteringsafsnittet på Hvidovre Hospital de bedste i Østdanmark til at gøre.
* De første uger er de vigtigste i kampen for at genvinde de tabte egenskaber. 90 procent af forbedringspotentialet efter en hjerneskade ligger de første tre måneder efter skaden. For lidt eller for sen genoptræning kan betyde forskellen på at gå eller sidde i kørestol.
* Der er kun 23 sengepladser på Neurorehabiliteringsafsnittet. Det betyder, der er kø til afdelingen. Derfor er det vigtigt at færdigbehandlede patienter overføres til mindre belastede afsnit, så de kan skabe plads til den næste behandlingskrævende patient.
Hospitalsdirektør: Vi prøver at gøre det bedste
Ekstra Bladet har spurgt vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen, hvorfor de har lukket to hospitalssenge for at give særlig behandling til den saudiarabiske ambassadørs mor?
- Det gør man nogle gange, når man har meget syge patienter.
- Af mails fra 8. januar fremgår det, at man overvejer at flytte dem. Når en patient er færdigbehandlet, bør hun så ikke udskrives eller overføres til et mindre specialiseret afsnit?
- Det har vi også gjort i det øjeblik, at vi mente at vi havde et passende sted at gøre det.
- Hvorfor får hun lov at ligge der, når der kun er 23 pladser, og der står patienter i kø, som har brug for at komme ind?
- Det gør patienten, fordi vi vil finde et ordentligt sted til hende og familien. Og så er den ikke længere.
- Der var jo en åbning nede på det medicinske afsnit?
- Ja, det var der, men det viste sig ikke at gå blandt andet på grund af badeforholdene.
- Personalet fortæller, at de har fået at vide, at de skal affinde sig med overfusninger og korrektioner, som de har fået, af deres professionelle arbejde. Hvordan hænger det sammen?
- Der er nogle ting, hvor vi tænker anderledes, fordi vi er danskere, end man gør, når man kommer fra Saudi Arabien. Og det må vi prøve at håndtere så professionelt som muligt, og det er det, som vi har diskuteret med personalet.
- Der står i reglerne, at pårørende til diplomater dækkes af den danske stat. Men du ved, at de selv betaler. Hvordan det?
- Det ved jeg, fordi jeg har fået et brev fra den saudiske ambassade i Tyskland.
- Der er sendt en garantistillelse for hendes behandling, og jeg mener i øvrigt også, at hun selv skal betale, fordi hun er jo ganske almindelig turist i København. Hun er jo ikke på den måde bosiddende på ambassaden. Hun er tilfældigvis på besøg og besøger sin søn, der er ambassadør, og så bliver hun syg.