Slottenlund"
1) Her er den svenskfødte danske dronning Lovisas sommerresidens, Charlottenlund Slot, ved Øresund. Det blev overladt til kronprinsparret, da de giftede sig i 1869.
1) Her er den svenskfødte danske dronning Lovisas sommerresidens, Charlottenlund Slot, ved Øresund. Det blev overladt til kronprinsparret, da de giftede sig i 1869.
2-5) Og der er minsandten en mindesøjle- - med hendes og kong Frederik den 8´endes portrætter samt nogle mindeord. Da Christian den 9. levede meget længe, kom Frederik den 8. først sent til kongeværdigheden.
Til gengæld fik han og Lovisa 8 børn. Christian den 10´ende og hans bror, prins Carl, som i 1905 valgtes til konge af Norge under navnet Håkon 7 af Norge er født her.
6-7) Fra slottet kunde Lovisa kikke over til Middelgrunden og Skåne - og i den dejlig park nød hun at kikke på ræveungernes leg bag bakken.
Slottet er ældre end som så. Pil 1800-tallets kuppel af, og du har et 1700-tals slot, bygget af Christian den 6. Det hed oprindelig ”Gyldenlund”, men omdøbtes til Charlottenlund, da Christian den 6. forærede slottet til sin søster Charlotte Amalie 1730. Med slöset dansk udtale blev det til "Slottenlund". Som kronprins var Christian ude for noget, som til hans og Danmarks held ikke blev til noget. Fribytteren John Norcross, som under Store Nordiske Krig var i svensk sold udpønsede, hvordan man kunde kidnappe kronprinsen ned i en båd, når han kom ridende langs stranden. Men der var så mange Københavnere på udflugt, at aktionen ikke kunde lykkes. Siden forsøgte Norcross at lokke kronprinsen ud på en svensk fregat, men forgæves. Ellers var krigen nok sluttet dér.
Tordenskjold fik senere fat i Norcross, men han rømte flere gange fra sit fængsels. Til sidst blev der lavet et solidt bur til ham inden i fængselscellen på Kastellet, hvor han morede sig med at tæmme mus, og Københavnerne morede sig med at kikke på ham. Han sad 16 år i buret og yderligere 12 år i almindeligt fængsel, inden man endelig gav ham fri.
8) I ”Ishuset” som lå under skyggende bøgetræer, kunde man holde levnedsmidler nedfrosset med et lager af is, opskåret i søerne nær København. Det var datidens dybfryser. Ved indgangen står to udskårne isbjørne.
9) Her til sidst har vi gartnerhuset - en lille idyl.
Ved enkedronning Lovisas død 1926 stod slottet tomt i ti år, men blev så overladt til Danmarks Fiskeri- og havundersøgelser.