Billederne her på bloggen i går viste, hvordan palæstinensiske børn opdrages til at marchere og exercere fra 4-5-årsalderen, tale i mikrofon eller sende ordre per telefon, trampe på FN´s og USA´s flag, snige sig frem, kaste med sten, håndtere geværer og kalashnikovs, kaste håndgranater og bære selvmordsbomber etc.
Noget i den stil var det også i filmen ”Et undertrykt folk har altid ret”, som blev instrueret i Libanon i 1974 af civilingeniør Nils Vest for Statens Filmcentral. Den danske stat bidrog med 178.000 (og dengang var pengene som bekendt mere værd end nu!) og filmen fik - ikke overraskende - guldmedalje ved en
Hans palæstinenserfilm vakte voldsom kritik, da den blev vist på bibliotekerne. Man påtalte filmens ensidighed, kaldte den diskriminerende over for jøder, fuld af usandfærdigheder og propagandistisk. Sagen kom op i folketinget ved MF´erne Gerda Møller (C) og Arne Melchior (Centrumdemokraterne). Man krævede, at Filmcentralen på grund af manglende sanddruhed skulde trække den tilbage eller sørge for en ny, stærkt revideret udgave.
I mellemtiden bad man justitsminister Ole Espersen bedømme indholdet, hvilket tilsyneladende var en aflednings- og forhalingsmanøvre.
I følge Nils Vest blev filmen trukket tilbage nogle måneder - ”for
Nils Vest og hans sambo Britta Lillesøe i Brolæggerstræde 9 var begge med i Christiania-teatergruppen ”Solvognen” og blev arresteret, da de optrådte som gavmilde julemænd i Magasin du Nord julen 1974 og uddelte milde gaver fra udstillingen til de desorienterede kunder. Britta Lillesøe var også med i Solvognens indianerhalløj i Rebild i 1976.
Nils Vest var desuden engageret i projektet ”Røde Øje A/S”, et program, som støttedes af Organisationen til Oplysning om Atomkraft (OOA), og som skulde blive ”et led i en ny socialistisk kulturpolitik” og økonomisk grundlag for en politiserende kriminalfilm, rettet imod brugen af atomkraft. Ud over OOA og Nils Vest var også mentalhygiejnere som Tine Bryld, Peter Ege, Frits Schjøtt og Jørgen Vedel Petersen med. Projektet ”Røde Øje A/S” fik hjemsted hos arkitektstuderende Li Vilstrup og VS´eren Asger Boertmand i Hellerup.
Kilde: Tidsskriftet AKTION nr. 3 og nr. 7, 1977,