maj 30, 2016

Dansk Kultur: Ole Olsen


Vi kender vel alle Ole Olsen ? (1863-1943).

Som husmandssøn vogtede Ole får og gæs på Dragsholm, og i skoletiden lærerens køer. Men siden kom han til København, og da han var meget sparsommelig kunde han allerede som ung mand betale sognet derhjemme de 750 kr., det kostede, at få sin mor løst ud af fattighuset.

Den 21. oktober 1885 blev regeringens leder konseilpræsident J.S.B. Estrup udsat for et attentatforsøg uden for sin bolig på Esplanaden.
Ugebladet "Nutiden" viste det på en dobbeltsidet tegning efter øjenvidneberetning.

Et sindsoprivende drama på åben gade. Noget dengang ganske uhørt.
Det var noget alle vilde høre om og se. Ole Olsen klippede illustrationen ud af "Nutiden" og klistrede den ind i en kukkasse. Den rejste han rundt med til markedspladser på Sjælland og i Jylland. Folk stod i kø for at få et kik. Det gav grunker! Olsen slog sig på markedsmorskab og blev ejer af Malmøs Tivoli, hvor han 1899 viste den første film, der kun var på 30 meter: en dame løb efter en ballon. Men ingen success!
Atter forsøgte han på Malmø Teater 1901, og nu lykkedes det!

Han rejste til Paris og forsøgte at få filmselskabet Pathè til at lave en film med handling, men forgæves. Så købte han billig grund i Valby Mose og fik Robert Storm Petersen som første kraft. Fra 1905 under isbjørnemærket som Nordisk Films-Kompagni. Det blev en verdensartikel. Ingen anden i Danmark var så fremsynet på filmens område. På international udstilling i Hamborg 1908 fik Isbjørnen guldmedaille og ærespris. Danmark blev førende indtil verdenskrigen 1914. I 1922 trak Ole Olsen sig tilbage fra generaldirektørstillingen  i Nordisk Films-Kompagni, som i 1911 blev A/S.

Men tro ikke, at Olsen lå på den lade side. Som kunstsamler fik han samlet en af verdens største samlinger af fajance og porcelæn, samt sølvkrus og andet kunsthåndværk og -industri. Han købte gård i sin hjemegn i Ods Herred og der hviler han og hans slægt i en gammel kæmpehøj. I Hellerup ejede han Stengården og Heslehøj.

Gertrud