- mandag den 7. december 2015
Tak for resultatet i torsdags! Nu må EU-kursen på plads
Torsdag aften sendte danskerne et klart signal til flertallet af Folketingets politikere: Vi ønsker ikke at være med til at afgive stadig mere suverænitet. Vi vil i høj grad være herre i eget hus. Flertallet af danskerne sagde nej tak til at afskaffe retsforbeholdet. Og det blev sagt med en høj og klar røst. Baseret på afgivne brevstemmer blev det ellers vurderet, at valgdeltagelsen ville blive lav, men den blev glædeligvis ganske fornuftig. 72 procent. Afstemningen understreger, at vores demokrati lever i bedste velgående.
Som jeg fik sagt under min tale torsdag aften, da resultatet lå klart, så har danskerne vist sig klogere, end mange inde på Christiansborg havde troet. Jeg er nemlig ikke i tvivl om, at et stort flertal af danskere ønsker et bredt forankret samarbejde om de ting, som det giver god mening at samarbejde om. At dette samarbejde gerne må foregå i EU. Men at det samtidig skal være et samarbejde, der ikke udvikler sig mere og mere bestemmende. Et samarbejde der fratager ens eget land mere og mere af selvbestemmelsesretten.
EU har i sin formålsparagraf stående, at målet er en stadig snævrere union. Og ja-partierne i Folketinget har som baggrund for afstemningen i torsdags skrevet, at målet for dem er, at Danmark skal være så tæt på kernen af EU som muligt. Jeg tror ikke, sådanne målsætninger egner sig til at skabe bred opbakning hos danskerne til EU-kursen.
Vi var mange, der havde en rigtig god aften i torsdags. For vi havde jo kastet alle kræfter ind for at sikre et nej tak og dermed fastholde vores selvbestemmelse. Tak til alle de gode kræfter, som har arbejdet for, at det blev et nej. Om man har bidraget stort eller småt, er ikke så væsentligt. Det vigtige er, at man har engageret sig for at sikre Danmarks fremtid.
Og hvordan skal fremtiden så se ud?
Ja, på den korte bane handler det om, at vi sammen skal have sikret, at Danmark fortsætter i Europol-samarbejdet. I dag og i morgen mødes statsminister Lars Løkke Rasmussen med Folketingets partier, så han har et klart mandat med i kufferten, når han på fredag rejser til Bruxelles for at mødes med EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk. Fra Dansk Folkepartis side er vores holdning klar: Vi ønsker en parallelaftale om Europol. Og det er det budskab, som vi tog med til mødet med statsministeren. Naturligvis forventer vi nu, at regeringen arbejder loyalt, hårdt og seriøst for at få indgået en parallelaftale, og vi følger selvfølgelig udviklingen nøje, så vi ved, at det også sker. For uanset hvad visse fra ja-siden har sagt under valgkampen, så er det svært at forestille sig, at der ikke skulle være interesse i at fortsætte med at have Danmark med i politisamarbejdet i EU.
På den længere bane bør afstemningen mane til eftertanke hos det EU-begejstrede flertal i Folketinget. Der bør laves en EU-politik, som nyder bred opbakning hos danskerne. Ideen om at Danmark skal søge ind til kernen af EU, må derfor ændres. Det må være gået op for alle, at en stor del af danskerne ønsker en anden retning. Det er åbenlyst, at det, som et flertal i Folketinget vil, er ikke det samme, som et flertal i befolkningen vil. Det bør være grundlaget for den langsigtede diskussion om Danmarks forhold til EU. Og jeg hilser selvsagt denne diskussion meget velkommen. For der er i min optik ingen tvivl om, at Danmark skal væk fra den EU-kurs, som vi hidtil har været på. Vi skal simpelthen have mere Danmark og mindre EU.
Med venlig hilsen
Kristian Thulesen Dahl