april 21, 2015

Gør som Australien

Australien til EU: Gør som os – stop flygtningebådene

Af Ole Damkjær  21. april 2015, 17:31

Til gengæld for australsk bistand skal Cambodja huse bådflygtninge, som Australien har afvist. Australiens premierminister, Tony Abbott, opfordrer EU til at kopiere den hårde kurs og bruge den i Middelhavet.
Australien er nu ved at være klar til at sende de første afviste flygtninge til Cambodja, hvor de i henhold til en udskældt og kontroversiel aftale mellem de to lande skal genhuses.

Aftalen, der blev indgået sidste år og finpudset i sidste måned, indebærer, at den australske regering betaler Cambodja 40 mio. dollar, omkring 275 mio. kroner, for at tage imod bådflygtninge, som Australien har afvist.

»Den første gruppe af frivillige ventes at tage til Cambodja om kort tid,« oplyser en talskvinde for den australske immigrationsminister, Peter Dutton, til avisen The Australian.


Læs også: Ingen lette løsninger på flygtningekrisen i Middelhavet 


Det har været fremme, at aftalen omfatter op mod 1.000 afviste flygtninge, men i første omgang handler det om omkring 200 bådflygtninge, som den australske kystvagt har opsnappet og anbragt i særlig lejre på stillehavsøerne Papua Ny Guinea og Nauru.

Kilder på Nauru oplyser til avisen Guardian Australia, at de australske myndigheder har omdelt breve til flygtningene, hvori de får besked på, at et fly med kurs med Cambodja snart vil være klar til afgang.

»At flytte til Cambodja er en mulighed for dig og din familie for at tage hul på et nyt liv i et sikkert land, fri for forfølgelse og vold, og skabe dig en fremtid,« hedder det blandt andet i brevet.

Cambodja er langtfra et paradis
Aftalen mellem Australien og Cambodja, der ud over bistand for 40 millioner dollar også betyder, at Australien i de første 12 måneder vil betale for flygtningens basale fornødenheder, skolegang og sundhedsydelser, er blevet kritiseret af FN og flere menneskerettighedsorganisationer. De beskylder Australien for at eksportere sit ansvar for flygtningene i strid med FNs Flygtningekonvention.

Desuden understreger blandt andre menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, at Cambodja på ingen måder er det »tropiske demokratiparadis«, som de australske myndigheder gør det til.

»Realiteten er, at Cambodja er en økonomi op ad bakke med en ineffektiv og korrupt regeringsførelse, hvor landets egne borgere dagligt møder korruption, undertrykkelse og vold,« som direktøren i organisationens australske afdeling, Elaine Pearson, udtrykker det.


Læs også: Røde Kors efterlyser to milliarder kroner ekstra til flygtningekrisen


Men kritikken afvises af den australske premierminister, Tony Abbott, der længe har ført en bevidst hård kurs over flygtninge, der søger mod Australien.

Bådflygtningene skal ikke have en chance for at sætte deres ben på australsk jord, og derfor har premierministeren indsat militærets flåde, så skibe og både med flygtninge – blandt andet fra Indonesien – ikke når Australiens kyster.

Ingen druknede ud for Australien
Hvis flygtningenes nationalitet ikke kan klarlægges, eskorteres de videre til særlige lejre på stillehavssøerne Papua New Guinea og Nauru.

Missionen kaldes »Operation Suveræne Grænser« og udgangspunktet er »nul tolerance« over for menneskesmuglerne og deres last af bådflygtninge.

Indsættelsen af flåden har været en succes i den forstand, at der i de seneste 18 måneder stort set ikke er anløbet et eneste flygtningeskib i Australien.

Der har heller ikke været rapporter om druknede bådflygtninge – i hvert fald ikke registrerede tilfælde – og den australske premierminister opfordrer nu EU-landene til at kopiere den hårde kurs i deres forsøg på at standse tilstrømningen af flygtningene over Middelhavet og samtidig undgå, at bådflygtningene drukner undervejs.

»Den eneste måde, man kan stoppe dødsfaldene, er faktisk ved at stoppe bådene,« siger Tony Abbott til avisen The Australian.

»Vi må være beslutsomme og standse det forfærdelige problem og den eneste måde, man kan standse dødsfaldene på, er ved at standse menneskesmuglerne. Det er derfor, det er så påtrængende, at landene i Europa vedtager meget håndfaste politikker, der vil sætte en stopper for menneskesmuglingen i Middelhavet,« pointerer den australske regeringschef.

Læs også: Norge sender redningsskib til Middelhavet

I Danmark har Dansk Folkeparti fremhævet den australske model som en løsning på Europas flygtningekrise i Middelhavet.

Allerede i efteråret foreslog partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, i Berlingske, at flygtninge kunne flyves fra Danmark til lejre i f.eks. Kenya – på lignende vilkår som Cambodja modtager flygtninge, og han mener nu, at EU og Danmark bør følge opfordringen til at se nærmere på den australske model.