juni 27, 2007

Gensyn med Rønde

Minikirkedage var et påhit af docent Johannes Aagaard for at holde gryden i kog med seminarer imellem de såkaldte ”Danske Kirkedage”.

Minikirkedagene i Rønde 1978 var stærkt eensidige: Rudi Dutschke med foredraget ”Oprør fra Venstre”, Elisabeth Moltmann om kvindeoprør, Henning Tjørnehøj om ”Oprør fra Højre” og Niels Helveg Petersen med ”Oprør fra Midten”, hvortil kom workshops om økologi, racisme og undertrykkelse.

Socialrådgiver Tjørnehøjs ”Oprør fra Højre” var en yderst tynd kop the. Han udtrykte skuffelse over, at de små erhversdrivende som butiksejere og landbrugere ikke ville ”tage imod ” socialismen, men man kunne måske gå andre veje: Bogen ”Oprør på Midten” af Niels Meyer, Villy Sørensen og Niels Helveg Petersen var en god ”rambuk for socialismen", sagde han, for den kom ind i borgerlige kredse på de små villaveje, mens de, der som han selv, åbent erkendte, at de var socialister og ville ændre samfundet, ikke blev hørt.

Nogle praktiske opgaver for deltagerne i seminarets workshop bestod i, at man i Rønde skulle opsnuse, om butikkerne førte sydafrikanske varer, og finde frem til bibliotekets ”racediskriminerende” børnebøger. Stud. scient. polit. Max A. Kruse fra Aagaards ”Kirkernes Raceprogram” havde uddelt forhåndsmateriale om emnet, især hentet fra Information og Mellemfolkeligt Samvirkes Blad. Han drog i felten mod
alt fra Robinson Kruse til Onkel Tom og Tarzan, og enhver tegning af en neger i bananskjørt var en nedvurdering af den sorte race, således at både Politikens illustrerede sangbøger og tegneren Jørgen Clevin blev angrebsmål.
Formålet var åbenbart at opelske had mod enhver, der endnu var besjælet af samme gemytlige opfattelse af jord og himmmel, mennesker og dyr som Aagaard og hans Anna Marie havde været i deres unge dage i 50´erne på den kristelige gymnasiesommerlejr. Dér sang Aagaard for på ”Negerkong Tamika, boede i Afrika, spiste negerbørn med smør, det er der ingen her der gør. Negerkong Tamika”.
Herregud dog! Hvad med grinagtige, elskelige joviale tegninger af vore egne vikinger med nisseskæg og horn på hjelmene?
Men Aagaard havde ikke taget misteltenen i ed. Nogen lagde workshop-programmet ind på et telefonbånd og uddelte telefonnummeret i butikkerne i Rønde. Det gjorde Aagaard så tosset, at han i ophidselse alarmerede JyllandsPosten og gav dem telefonnumrene og angav - hvad han formodentlig troede var rigtigt! - at angrebet på hans Minikirkedage kom fra Fremskridtspartiet, og at hele angrebet måtte skyldes ”forbitrelse over, at kampagneleder Glistrup var blevet vraget som foredragsholder”!
Det gav anledning til længere omtale i JyllandsPosten og - mere fart på telefonbåndet.
Så havde Røndes befolkning ikke tidligere vidst, hvad man snuste rundt efter i Røndes butikker og på biblioteket, så fik de nu rede på det.
Workshoppens høst på biblioteket af mistænkelig ”racediskriminerende” litteratur blev ”Bugivugi og hans fire sønner”, ”Baba Mitras Familie kommer fra Danmark”, ”Robinson Kruse”, ”Onkel Toms Hytte”, ”Tintin i Afrika”, ”Sambo og Tvillingerne” og ”Kaptajn Grants Børn”.


Kilde: ”5. Kolonne. 14 års kamp mod nedbrydningen af dansk kultur”.