november 30, 2006

Cort Sivertsen Adeler

Inspireret af SNAPHANEN´s oplysninger

Cort Sivertsen, som han egentlig hed, rejste 15 år gammel til Holland for at lære navigation og mathematik og kom ind i den hollandske flåde under admiral Tromp. Han var med i slaget ved Dünerlee 1639, hvor Spanierne tabte. Siden drev han handel på Italien med et hollandsk skib og hoppede af i Venedig. Han gik i venetiansk krigstjeneste, udmærkede sig i kampe mod tyrkerne, avancerede hurtigt og blev fører af skibet "Den store Skt. Jørgen" og admiral.
Venetianerne belønnede ham med en kostbar guldkæde og en livsvarig årlig erkendtlighed på 200 dukater, hvilket senere forhøjedes til 1400 dukater at udbetale indtil hans arvinger i 3. led. Desuden blev han ridder af Venedigs fornemme Skt. Markusorden.
Om Cort Sivertsens beretninger om egne bedrifter altid er pålidelige, vides ikke. Han skal bl.a. i en træfning egenhændigt have fældet en tyrkisk hø vding ved at kløve hans hoved midt igennem. Han hjemførte tyrkens sabel og standard. Disse trofæer befinder sig vist stadig på Nationalmuseets etnografiske samling.
I 1660 vendte han tilbage til Holland, hvor han blev modtaget med alverdens æresbevisninger. Da han var blevet enkemand, giftede han sig ind i en rig købmandsslægt og antog samtidigt navnet "Adeler" med en ørn som mærke.
Frd. 3 havde brug for den gæve s kriger, så han kaldte ham til Danmark, men samtidigt fik Adeler tilbudt stilling som admiral i den venetianske flå de. Derfor måtte kong Frederik udover en for Danmark svimlende høj løn give ham en direktørpost i et saltkompagni, som skulle forsyne Norge med salt til nedsaltning af fisk.
Desuden blev han adlet og fik tildelt Dannebrogsordenen. Adelsbrevet fort æller på datidens snørklede sprog, at han er ret født, fribåren, turner- og ridderm sig, urgammel adelsmand "som på grund af sine mandhaftige, i adskillige victorieuse Sslagtninger og Hovedaktioner mod Christendommens Fjende, Tyrken, bevist haver, at
han udi den venetianske Republiks Tjeneste med synderlig Reputation og god Renommé adskillige Krigscharger til S es betjent haver, ja endog Admirals Bestilling over hele Flaaden i samme Tjeneste betroet og med re forvaltet og igen kvitteret, ja endog med samme Republik for hans gode tappre Forhold med begge des Ridderorden til et Kendetegn regaleret."
- Cort Adeler drev ikke bare saltkompagni, men fik også genoplivet det ostindiske handelskompagni, som var startet under Chr. 4 ved køb af Trankebar, men som var sygnet hen på grund af de evindelige krige med Sverige. Desuden drev han stor vinhandel fra sin gård i Strandgade på Christianshavn. Han holdt hollandsk kok og var en gourment som satte pris på et "magnifikt traktement" f.ex. i haven nede ved kanalen eller i sit lysthus nær Rosenborg.
- Skånske Krig satte stopper for idyllen 1675. Cort Adeler blev generaladmiral, men nåede aldrig at udmærke sig. Han døde af en af de så almindelige epidemier, som hærgede blandt søfolk.
Hans pompøse gravsted med to lænkede tyrkiske slaver, et relief af en sø- batalje og ham selv i helfigur omgivet af krigsudrustning er som nævnt delagt.
Staklen kan således ikke engang vende sig i sin grav, når han hører EU-politikerne gå bag om folkets ryg og invitere tyrkerne ind i Europa! Han er lige så bagbunden som vi andre!
Politikerne burde studere vor verdenshistorie og den i 1870 opsatte mindetavle med Cort Adelers våbenskjold i Vor Frue. Det viser en halvørn, en borg, 3 tyrkiske halvmåner og et skib for fulde sejl samt en fremstrakt arm med en kårde.
Yderst på kårdens spids dingler det kløvede tyrkerhoved.