december 04, 2009

Kendte navne på Rådhuspladsen

Ved siden af Rådhuset står søjlen med lurblæserne. Det er vist godt, at det kun er en myte, at de blæser i luren, når en jomfru går forbi. Hvormange ”æresmord” kunne det ellers ikke forårsage blandt ”hættemåger” og andet godtfolk? Søjlen er med indskrift og årstal en hyldest til Carlsberg Bryggerierne, der har haft så uvurderlig betydning for Danmark, både inden for videnskab og inden for kultur, takket være fondene fra de to bryggere Jacobsen.
Man kan ikke færdes i Danmark uden at løbe på nogle af de tusindvis af gaver, som Carlsberg har beriget landet med.




På den modsatte side af Rådhuset sidder H.C.Andersen og kikker over mod Tivoli, som også han har oplevet.
Men hov, kik ned, studér det fine kloaklåg over vandsystemet:


H.C.Andersen sidder midt i låget, og Den standhaftige Tinsoldat passer på ham.







H.C.Andersens samtidige, psalmedigteren og ophavsmanden til folkehøjskolen
har gemt sig inde i den nærliggende Vartov, hvor han en tid havde sin menighed.

Navnet Vartov er egentlig et varsko-råb, som klistredes fast på et hus i kongelig eje tæt ved det senere Tuborg-bryggeri. De syge fra Helligåndshuset flyttedes herud på landet af Chr. 4, men flyttedes snart efter nærmere byen af praktiske grunde - nemlig ind til søerne, til en af Christians ydre befæstningsanlægninger.

Navnet fulgte med.
Under näste konge, Frederiks 3´s krig mod svenskerne, kom Helligåndslemmerne således til at ligge imellem de krigende parter ved Svenskernes belejring af byen. Kanonkugler ramte ind mellem sengene, og de syge måtte evakueres ind i byen. Navnet fulgte atter med til dette sted, hvor Vartov ligger i dag (dengang tæt op ad Vestervold).

Og hermed slutter vore små glimt fra København.