Ingen jul uden safran! Sådan står der på et svensk julemadsprogram på google.
Safran er verdens dyreste krydderi. I Sverige bruges det at sætte gul farve på bagværk i julen, ikke mindst til Luciabollerne, ”lussekatterne”.
Krydderiet er extra dyrt i år, for verdens største producent, Iran, der leverer mere end 90 % af varen, har haft dårlig høst. I dag er prisen på 15.700 sv.kr. per kg – og det tilmed uden momsen!
Safran er verdens dyreste krydderi. I Sverige bruges det at sætte gul farve på bagværk i julen, ikke mindst til Luciabollerne, ”lussekatterne”.
Krydderiet er extra dyrt i år, for verdens største producent, Iran, der leverer mere end 90 % af varen, har haft dårlig høst. I dag er prisen på 15.700 sv.kr. per kg – og det tilmed uden momsen!
Safran brugtes i oldtidens Grækenland og i Romerriget. Det fås fra krokussorten, crocus sativus´s dybtrøde støvfang og der skal 150.000 krokusblomster til for at få 1 kg safran. Blomsterne håndplukkes. Safrankryddereiet brugtes også som lægemiddel op til midten af 1800.tallet,
Mit gamle varelexikon fra 1883 – fra dengang en købmandskomis skulle vide alt om varen og tilmed kunne klare hovedregning – bruger næsten halvanden side på at fortælle om safran og ikke mindst om de mange forfalskningsmuligheder. De forekommer stadig i rig mængde – læs om fup og fiduser på internettet og hold julequis i familien.
Fuglene i min barndoms have syntes at visse krokus smagte godt og hakkede dem itu, hvis ikke vi huskede at drysse peber i blomsterne.
Safrankrokus med røde støvfang.