december 04, 2007

Hellige Nikolaj


Så er det første adventslys blevet tændt og vi har gjort vor entré i julemåneden, og i radio og TV foræller man os, at juleindkøbene nok vil overgår forrige års. Det har man sagt i årevis, og sådan er det også gået, og det har ødelagt enhver romantisk stemning.

Og da man begyndte at blive rigtig ked af denne supermarkedsjul med musik-musak-lirumlarum, så tog helt andre kræfter fat. Kræfter, som aldrig nogensinde havde haft en tanke for julens poesi eller for vintersolhvervets troldskab.

Islam!
Eftersom den nordiske solhvervsfest og den kristne jul tidsmæssigt ligger langt forud for islam, så existerer disse begreber ikke i muhammedanernes bevidsthed. Tiden før islam er uvidenhedens tid. Mørkets tid. Jahiliyya. Det er muslimsk teologi, som verdenshistorien har at rette sig efter. Derfor sprængte man Buddhafigurerne i Afghanistan i luften. Derfor brænder og nedriver man gamle byzantinske kirker.
Derfor angriber islam julen – ikke bare i Norden, men i hele Europa.
I overmorgen, den 6/12 er det Skt. Nikolajs dag. Han er stamfar til vor ”julemand”. Han var biskop i Myra i Lykien på 300-tallet. Legenden fortæller, at han reddede tre pigbørn fra en bordel. Og engang på rejse kom han til en krovært, som havde slagtet og nedsaltet tre drengebørn. Men han gik frem til sulekaret og sagde noget hokus-pokus, og vips hoppede drengene friske og usaltede ud af saltekaret. Denne omsorg for børn blev grundlaget for julemandstraditionen. I Holland blev han til sankt Claes.
Han hjalp også sømænd i havsnød og derfor blev han de søfarendes skytshelgen og meget populær i Danmark og derfor fik vi så mange Skt. Nikolajkirker. Han led martyrdøden ved drukning bundet til et anker. Ankeret er derfor hans symbol. Navnene Niels, Nis og Klaus stammer fra Nikolaj.
I 1087 fandt man angiveligt hans jordiske rester! De blev ført til Bari i Italien, hvor man hvert år fejrer ham den 6. december.